Psychiaters Sisco van Veen en Angela Carlier bespreken in deze podcast de vier edities van Psyfar die ieder jaar verschijnen, samen met andere interessante en actuele psychofarmacologische onderwerpen.
Pillen & Praten is de podcast van tijdschrift Psyfar over psychofarmacologie voor psychiaters, verpleegkundig specialisten en apothekers.
Aflevering #13 Psychofarmaca rondom operaties en in de palliatieve fase
In deze aflevering van Pillen en Praten vertelt Angela over het gebruik van psychofarmaca rondom operaties. Wat zijn de risico’s, en hoe kun je deze minimaliseren? Daarna gaat Sisco in op depressies tijdens de palliatieve fase. Hoe onderscheid je somberheid die hoort bij het sterven, van somberheid gerelateerd aan een depressie? En wat is de rol van de psychiater hierbij?
Aflevering #12 Eindejaarsspecial: Arne Risselada
In deze aflevering van Pillen en Praten spreken we met de hoofdredacteur van Psyfar en krijgen we antwoord op een aantal veelgestelde vragen over pillen. Over bupropion, methylfenidaat en het combineren van antipsychotica bijvoorbeeld. Maar ook over haaruitval bij medicatiegebruik. Zijn psychedelica de trend van 2022? En moet er meer aandacht komen voor psychofarmaca in de laatste levensfase?
Aflevering #11 Nachtmerries bij PTSS en gewichtstoename bij antipsychoticagebruik
In deze aflevering verdiepen Sisco en Angela zich in de behandelmogelijkheden voor nachtmerries bij PTSS. Zijn die er? En hoe goed werken ze? Ook spreken ze over interventies tegen gewichtstoename bij het gebruik van antipsychotica. Is daar iets tegen te doen? Zijn er risicofactoren? En bij welk middel zien we dit het vaakst?
Aflevering #10 Designer drugs en medicatie bij borderlinepersoonlijkheidsstoornis
In deze aflevering neemt onze nieuwe presentator Angela Carlier je mee in de wereld van designer drugs. Wat zijn het? En wat moet je als behandelaar weten? Daarnaast bespreekt Sisco de (zeer) bescheiden rol van psychofarmaca bij jongeren met een borderlinepersoonlijkheidsstoornis.
Aflevering #9 ADHD en psychose bij Parkinson
In deze aflevering ontdekt Roselien het bestaan van ‘ADHD-muziek’, maar de focus ligt ergens anders, namelijk op het medicijn clonidine als mogelijke toepassing bij ADHD.
En Sisco betoogt verderop in de aflevering waarom het zo belangrijk is dat, naast neurologen, ook psychiaters zich nadrukkelijk bezighouden met de ziekte van Parkinson.
Aflevering #8 Antidepressiva-afbouw en esketamine-neusspray
Het is een hot topic in de psychiatrie momenteel: de toepassing van esketamine bij therapieresistentie depressie. Nog volop in onderzoek, maar inmiddels is er ook een vergoede optie beschikbaar in de kliniek: de esketamine-neusspray. We spreken over de klinische toepassing. En minstens zo belangrijk als een medicijn toevoegen: hoe bouw je het gebruik ervan af? We blijven deze aflevering in de hoek van de antidepressiva.
Aflevering #7 rTMS bij depressie, en wat te doen bij dementie?
Sisco en Roselien verdiepen zich in het hoe en waarom van repetitieve Transcraniële Magnetische Stimulatie (rTMS). Deze behandeling heeft vooralsnog geen plek in de behandelstandaard van depressie. Zou dat in de toekomst veranderen? Verderop in de aflevering gaat het over dementie. Deze neurodegeneratieve aandoening is vooralsnog niet te genezen. Wat zijn de medicamenteuze opties om symptomen te bestrijden?
Aflevering #6 In gesprek met Gerda de Kuijper
Voor deze Pillen & Praten gaat Sisco in gesprek met Gerda de Kuijper. Zij is onderzoeker, arts verstandelijk gehandicapten en expert op het gebied van psychofarmacagebruik bij mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). In de podcast krijg je antwoord op al je vragen met betrekking tot dit vakgebied: hoe herken je een LVB? Hoe kies je een passende behandeling? Wanneer start je medicatie? En vooral: hoe stop je weer?
Rectificatie: aan het einde van de podcast melden we dat brexpiprazol nog niet beschikbaar is voor de Nederlandse markt, dit klopt niet, het middel is wel geregistreerd.
Aflevering #1 Manie en suïcidaliteit
In deze eerste aflevering van Pillen & Praten gaat het over een 73-jarige man die net is geopereerd aan hersentumoren. Een week na de operatie voelt hij zich hyper, en wil naar huis om zijn beleggingen te beheren en een nieuwe auto te kopen. Gedrag dat zijn vrouw niet herkent. Zou de dexamethason hier een rol gespeeld kunnen hebben? En welke geneesmiddelen zijn nog meer geassocieerd met manie als bijwerking? Verder bespreken Sisco en Roselien een Psyfar-artikel dat ingaat op suïcidaliteit als mogelijke bijwerking van antidepressiva.