Geaccrediteerde nascholing
Menu

Pillen & Praten

De podcast van Psyfar

Psychiater Sisco van Veen en wetenschapsjournalist Roselien Herderschee bespreken in deze podcast de vier edities van Psyfar die ieder jaar verschijnen, samen met andere interessante en actuele psychofarmacologische onderwerpen. 

Pillen & Praten is de podcast van tijdschrift Psyfar over psychofarmacologie voor psychiaters, verpleegkundig specialisten en apothekers.

 

Aflevering #7 rTMS bij depressie, en wat te doen bij dementie?
Sisco en Roselien verdiepen zich in het hoe en waarom van repetitieve Transcraniële Magnetische Stimulatie (rTMS). Deze behandeling heeft vooralsnog geen plek in de behandelstandaard van depressie. Zou dat in de toekomst veranderen? Verderop in de aflevering gaat het over dementie. Deze neurodegeneratieve aandoening is vooralsnog niet te genezen. Wat zijn de medicamenteuze opties om symptomen te bestrijden?

Aflevering #6 In gesprek met Gerda de Kuijper
Voor deze Pillen & Praten gaat Sisco in gesprek met Gerda de Kuijper. Zij is onderzoeker, arts verstandelijk gehandicapten en expert op het gebied van psychofarmacagebruik bij mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). In de podcast krijg je antwoord op al je vragen met betrekking tot dit vakgebied: hoe herken je een LVB? Hoe kies je een passende behandeling? Wanneer start je medicatie? En vooral: hoe stop je weer?

Aflevering #5 Psychofarmaca bij ouderen en de darm-brein-as
Een fascinerend beeld om voor te stellen: biljoenen krioelende microben, overal in en op het lichaam, en dan in het bijzonder in de darmen. Nog fascinerender wordt het als je je voorstelt dat de organismen in contact staan met je hersenen. Wat weten we over de darm-brein-as? Roselien en Sisco bespreken de stand van zaken aan de hand van een artikel van Groningse onderzoekers. Verder is er aandacht voor psychofarmaca bij ouderen, want waar moet je ook alweer allemaal rekening mee houden?
 
Aflevering #4 Speekselvloed en therapieresistente schizofrenie
Het klinkt misschien onschuldig, maar speekselvloed kan behoorlijk vervelend zijn. Bij gebruik van het antipsychoticum clozapine ligt deze bijwerking op de loer. Aan de hand van een mooi overzichtsartikel in de laatste Psyfar van dit jaar, bespreken Sisco en Roselien wat je ertegen kunt doen. Ook spreken ze over de grote groep patiënten die met therapieresistente schizofrenie kampt. Hoe zijn zij te helpen? Is er meer dan medicatie?
 
Aflevering #3 Behandeling zedendelinquenten en OCS
Wanneer ga je over tot de farmacologische behandeling van mensen met een parafiele stoornis? Behandeling is een optie als iemand zich als gevolg van een parafilie zelf ernstig beperkt voelt in het functioneren, of wanneer iemand als gevolg van de parafilie anderen schade toebrengt, bijvoorbeeld door het plegen van strafbare feiten, zedendelicten. Roselien en Sisco bespreken aan de hand van de nieuw verschenen Psyfar wat de mogelijkheden zijn. Daarnaast gaat het deze aflevering over de farmacologische behandelopties bij een obsessief compulsieve stoornis.


Rectificatie: aan het einde van de podcast melden we dat brexpiprazol nog niet beschikbaar is voor de Nederlandse markt, dit klopt niet, het middel is wel geregistreerd.

Aflevering #2 Cardiovasculair risicomanagement in de psychiatrie
Psychiatrische patiënten hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Hoewel dat een bekend gegeven is, staat de somatische zorg binnen de psychiatrie niet altijd even duidelijk op het netvlies. Hoe bepaal je precies of er bij jouw patiënt sprake is van een verhoogd risico, en wat doe je vervolgens? Sisco en Roselien gaan in gesprek met psychiater en Psyfar-redacteur Melissa Chrispijn. Zij schreef een tweeluik over dit belangrijke thema. Verder praat Sisco ons bij over ontwikkelingen op het gebied van COVID-19, die in relatie tot de psychiatrie goed zijn om in gedachten te houden. (NB. Deze aflevering is opgenomen op 20 april.)
 

Aflevering #1 Manie en suïcidaliteit
In deze eerste aflevering van Pillen & Praten gaat het over een 73-jarige man die net is geopereerd aan hersentumoren. Een week na de operatie voelt hij zich hyper, en wil naar huis om zijn beleggingen te beheren en een nieuwe auto te kopen. Gedrag dat zijn vrouw niet herkent. Zou de dexamethason hier een rol gespeeld kunnen hebben? En welke geneesmiddelen zijn nog meer geassocieerd met manie als bijwerking? Verder bespreken Sisco en Roselien een Psyfar-artikel dat ingaat op suïcidaliteit als mogelijke bijwerking van antidepressiva.

us_uk_apple_podcasts_listen_badge_rgb_1.png

spotify_podcast_badge_blk_grn_330x80.png

psyfar_podcast_sisco_en_roselien_1.png

foto_s_opnames_pillen_praten_aflevering_6.jpg