Geaccrediteerde nascholing
Menu

Pillen & Praten

De podcast van Psyfar

Arts in opleiding tot psychiater Sisco van Veen en wetenschapsjournalist Roselien Herderschee bespreken in deze podcast de vier edities van Psyfar die ieder jaar verschijnen, samen met andere interessante en actuele psychofarmacologische onderwerpen. 

Pillen & Praten is de podcast van tijdschrift Psyfar over psychofarmacologie voor psychiaters, verpleegkundig specialisten en apothekers.

Aflevering #3 Behandeling zedendelinquenten en OCS
Wanneer ga je over tot de farmacologische behandeling van mensen met een parafiele stoornis? Behandeling is een optie als iemand zich als gevolg van een parafilie zelf ernstig beperkt voelt in het functioneren, of wanneer iemand als gevolg van de parafilie anderen schade toebrengt, bijvoorbeeld door het plegen van strafbare feiten, zedendelicten. Roselien en Sisco bespreken aan de hand van de nieuw verschenen Psyfar wat de mogelijkheden zijn. Daarnaast gaat het deze aflevering over de farmacologische behandelopties bij een obsessief compulsieve stoornis.


Rectificatie: aan het einde van de podcast melden we dat brexpiprazol nog niet beschikbaar is voor de Nederlandse markt, dit klopt niet, het middel is wel geregistreerd.

 
Aflevering #2 Cardiovasculair risicomanagement in de psychiatrie
Psychiatrische patiënten hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Hoewel dat een bekend gegeven is, staat de somatische zorg binnen de psychiatrie niet altijd even duidelijk op het netvlies. Hoe bepaal je precies of er bij jouw patiënt sprake is van een verhoogd risico, en wat doe je vervolgens? Sisco en Roselien gaan in gesprek met psychiater en Psyfar-redacteur Melissa Chrispijn. Zij schreef een tweeluik over dit belangrijke thema. Verder praat Sisco ons bij over ontwikkelingen op het gebied van COVID-19, die in relatie tot de psychiatrie goed zijn om in gedachten te houden. (NB. Deze aflevering is opgenomen op 20 april.)

 

Aflevering #1 Manie en suïcidaliteit
In deze eerste aflevering van Pillen & Praten gaat het over een 73-jarige man die net is geopereerd aan hersentumoren. Een week na de operatie voelt hij zich hyper, en wil naar huis om zijn beleggingen te beheren en een nieuwe auto te kopen. Gedrag dat zijn vrouw niet herkent. Zou de dexamethason hier een rol gespeeld kunnen hebben? En welke geneesmiddelen zijn nog meer geassocieerd met manie als bijwerking? Verder bespreken Sisco en Roselien een Psyfar-artikel dat ingaat op suïcidaliteit als mogelijke bijwerking van antidepressiva.

us_uk_apple_podcasts_listen_badge_rgb_1.png

spotify_podcast_badge_blk_grn_330x80.png

psyfar_podcast_sisco_en_roselien_1.png