Geaccrediteerde nascholing
Menu

Het toepassen van therapeutic drug monitoring bij lurasidon

Lurasidon is sinds 2014 geregistreerd in Nederland voor schizofrenie. Lurasidon is een antagonist met een hoge mate van affiniteit voor de D2-receptor en de 5-ht2a- en 5-ht7- receptoren. Belangrijkste bijwerkingen zijn acathisie en slaperigheid. Van lurasidon zijn geen duidelijke dosis-effect- of spiegel-effectrelaties aangetoond. Spiegelbepalingen zijn beschikbaar en kunnen worden ingezet bij bijzondere patiëntengroepen. Door gebrek aan ervaring is er op dit moment een beperkte plaats voor therapeutic drug monitoring (tdm) bij lurasidon. Voor een accuratere plaatsbepaling van tdm bij lurasidon is meer onderzoek nodig.

De eerste regels van de rechterkolom op pagina 56 ('Van lurasidon is bekend dat het een brede therapeutische range heeft qua dosering. Doseringen lopen uiteen van 37,2 mg tot 148,8 mg per dag voor schizofrenie en van 18,6 mg tot 111,6 mg per dag voor bipolaire depressie. In diverse studies is zelfs een hoge off-label dosering van 160 mg per dag als voldoende veilig en effectief aangetoond.') kloppen niet en moeten als volgt zijn: 

'Lurasidon is in diverse studies, ook in de maximale dosering - 148,8 mg actieve stof; 160 mg actieve stof met hulpmiddelen – voldoende veilig en effectief gebleken.'

Log nu in om het volledige artikel te bekijken of om te reageren.

Abonneren