Geaccrediteerde nascholing
Menu

Os, J.J. van

Jim van Os (1960) is hoogleraar Psychiatrische Epidemiologie aan de Universiteit Maastricht en hoofd van de afdeling Psychiatrie en Psychologie in het Universitair Medisch Centrum Maastricht. Daarnaast is hij gasthoogleraar aan het Institute of Psychiatry in Londen.
Van Os studeerde geneeskunde in Amsterdam en psychiatrie in Jakarta, Casablanca, Bordeaux en Londen. Na zijn klinische opleiding volgde hij de opleiding epidemiologie aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine.
Van Os kreeg onder meer bekendheid door zijn voorstel om het begrip schizofrenie te vervangen door de nauwkeuriger syndromale beschrijving salience syndrome. In Nature bepleitte hij met twee collega’s een op onderzoek gebaseerde nieuwe visie op schizofrenie: The environment and schizophrenia. Het klinische onderzoeksteam in Maastricht waar hij leiding aan geeft stond aan de wieg van de ontwikkeling van nieuwe, wijkgerichte zorgvormen voor mensen met psychiatrische stoornissen en nieuwe vormen van digitale diagnostiek en behandeling van depressie, psychose en angststoornissen.
Van Os is coördinator van EU-GEI, een 12 miljoen euro FP7-grant van de Europese Unie om gen-omgevingsinteracties te identificeren die zijn betrokken bij psychotische stoornissen. Hij is lid van de Psychosegroep van de DSM-5 Task Force, en heeft zitting in de redacties van verschillende Europese en Amerikaanse psychiatrische tijdschriften. Hij is academic editor voor PLoS ONE.
In 2011 werd hij benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Artikelen van deze auteur