De invloed van voeding en fytotherapeuticia op de farmacokinetiek van psychofarmaca

3 juni 2009 | Kinetiek en metabolisme | Sjak Shie, M.S.S. | Geen reacties

Van bepaalde voedingsstoffen en fytotherapeutica (kruidengeneesmiddelen) is bekend dat zij interacties kunnen veroorzaken met somatische geneesmiddelen. Voorbeelden zijn grapefruitsap, cafeïnehoudende dranken en sint-janskruid. Over de eventuele wisselwerking tussen voedingsstoffen en fytotherapeutica enerzijds en psychofarmaca anderzijds is nog niet veel bekend. Fytotherapeutica worden vaak niet als geneesmiddel gezien, zijn gemakkelijk verkrijgbaar en de samenstelling en eventuele interactie met geneesmiddelen zijn zelden op de verpakking vermeld. Bij de anamnese wordt niet altijd gevraagd naar het gebruik van fytotherapeutica, de koffieconsumptie en eventuele bijzondere eetgewoonten. Hierdoor wordt in de praktijk pas bij een onverklaarbaar farmacologisch falen of onverwachte toxiciteit naar mogelijkheden op dit gebied gekeken. Een beperkt aantal psychofarmaca heeft echter een kwetsbaar farmacokinetisch profiel. Van deze middelen is het belangrijk de potentiële risico’s te kunnen inschatten en een uitgebreidere anamnese uit te voeren. In dit artikel wordt de informatie gepresenteerd die beschikbaar is over farmacokinetische invloeden van voedingsstoffen en fytotherapeutica

Om het hele artikel te bekijken moet u eerst inloggen (alleen voor leden).