Geaccrediteerde nascholing
Menu

Uitreiking Dr. Peter Moleman Penning 2020

Op donderdag 8 oktober 2020 wordt voor de vierde keer de 'Dr. Peter Moleman Penning' uitgereikt, tijdens het Nationaal Congres Farmacotherapie in de Psychiatrie in Zwolle (en via livestream). 

Een artikel nomineren is niet meer mogelijk. De definitieve shortlist waaruit de jury een winnaar zal kiezen, is inmiddels bekend. U bekijkt de lijst met de genomineerden via deze link. De winnaar maken we op 8 oktober bekend!De Dr. Peter Moleman Penning is een onderscheiding voor de auteur van de beste nationale of internationale publicatie op het gebied van psychofarmacologie. De prijs wordt tweejaarlijks toegekend door Psyfar, kenniscentrum over psychofarmacologie, en bestaat naast een penning uit een geldprijs van € 2.500,-. Het prijswinnende artikel wordt gekozen door een jury die is samengesteld uit Nederlandse wetenschappers en behandelaars in de psychiatrie.

Over de inzendingen
Inzendingen dienen te voldoen aan een aantal inhoudelijke eisen. Die zijn terug te vinden op deze pagina

Criteria
De jury beoordeelt de artikelen op:

  1. De methodologische kwaliteit;
  2. De mate waarin het artikel innovatief is;
  3. De mate waarin het artikel praktisch relevant is.

Eerdere winnaars van de Dr. Moleman Penning

mark_wint.png

De winnaar van de derde penning (2018) is Mark van den Boogaard voor zijn artikel Effect of Haloperidol on Survival among Critically ill Adults with a High Risk of Delirium: The REDUCE Randomized Clinical Trial, gepubliceerd in JAMA.

mascha_en_lex.png

In 2016 ontving Mevrouw Nuijten de prijs uit handen van dr. Peter Moleman, voor haar artikel 'Sustained-release dexamfetamine in the treatment of chronic cocaine-dependent patients on heroin-assisted treatment: a randomised, double-blind, placebo-controlled trial'  dat in maart 2016 is gepubliceerd in The Lancet. 

In 2014 is de eerste penning uitgereikt aan dr. Lex Wuldering voor zijn bijdrage Recovery in Remitted First-Episode Psychosis at 7 Years of Follow-up of an Early Dose Reduction/Discontinuation or Maintenance Treatment Strategy in JAMA Psychiatry

Biografie dr. Peter Moleman
Dr. Peter Moleman (1948) is een Nederlandse farmacoloog met als specialisatie psychofarmacologie. In 1977 promoveerde hij aan de Faculteit Geneeskunde van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij werkte tussen 1977 en 1991 op de afdeling Psychiatrie van het Academisch Ziekenhuis Rotterdam‐Dijkzigt.

In 1987 richtte Moleman het kenniscentrum Moleman Psychopharmacology op. Dit bedrijf verzorgde (na)scholing en gaf advies bij wetenschappelijk onderzoek en rapportage op het gebied van de psychofarmacologie. Van 2004 tot 2009 was Moleman bijzonder hoogleraar Radboud Universiteit, Behavioural Science Institute en afdeling Klinische psychologie, met de leeropdracht "Biologische aspecten van de psychopathologie.

Van 2006 tot 2013 was Moleman hoofdredacteur van het gezaghebbende Nederlandstalige nascholingstijdschrift Psyfar. In deze periode was hij enkele jaren als voorzitter inhoudelijk verantwoordelijk voor het jaarlijkse Nationaal congres farmacotherapie in de psychiatrie. Peter Moleman heeft talloze (inter)nationale publicaties op zijn naam staan, waaronder artikelen in gezaghebbende wetenschappelijke tijdschriften als Nature, The Lancet, Archives of General Psychiatry, American Journal of Psychiatry en Psyfar. Daarnaast was hij hoofdredacteur en auteur van de uitgave Praktische psychofarmacologie; al vele jaren een standaardwerk in de opleiding tot psychiater.

Als docent heeft hij enkele generaties medische professionals (bij)geschoold in de farmacotherapie binnen de psychiatrie. Zijn grote kennis van zaken, zijn bijzondere, directe manier van onderwijs geven, zijn schrijfkwaliteiten en zijn non‐conformistische houding hebben Peter Moleman tot een begrip gemaakt in de Nederlandse psychiatrie. In 2014 ging Peter Moleman met pensioen. In datzelfde jaar werd de penning voor het eerst uitgereikt.

Over de jury

Het prijswinnende artikel wordt gekozen door een jury die is samengesteld uit de volgende vooraanstaande Nederlandse wetenschappers en behandelaars in de psychiatrie:

◊ prof. dr. W. van den Brink
◊ prof. dr. T.C.G. Egberts
◊ prof. dr. P.N. van Harten
◊ dr. H. Mulder

De genomineerden

Uit de ingezonden artikelen worden een aantal artikelen geselecteerd voor de shortlist. De artikelen op deze shortlist worden beoordeeld door de jury en het best beoordeelde artikel wint de Dr. Peter Moleman Penning 2020. De shortlist met genomineerden vindt u op deze pagina.

Uw artikel inzenden?

Helaas zijn de inzendingen voor de dr. Peter Moleman Penning 2020 inmiddels gesloten.
Bekijk hier de eisen waar uw artikel aan moet voldoen.