Geaccrediteerde nascholing
Menu

Verslag van de 15e editie van het Nationaal Congres Farmacotherapie in de Psychiatrie

11 november 2021 Geen reacties

Aandacht voor farmacotherapie bij bijzondere patiëntpopulaties

Het Nationaal Congres Farmacotherapie in de Psychiatrie bood afgelopen maand voor de vijftiende keer op rij de gelegenheid aan psychiaters, apothekers, verpleegkundig specialisten en andere voorschrijvers om op de hoogte te blijven van de belangrijkste ontwikkelingen in de farmacotherapie van het afgelopen jaar. De sprekers van deze jubileumeditie hadden vanuit hun eigen expertises in het bijzonder aandacht voor het gebruik van psychofarmaca bij patiëntenpopulaties die extra aandacht verdienen.

Het gerenommeerde congres, met dit jaar in totaal 271 deelnemers, was zowel op locatie in de Nieuwe Buitensociëteit te Zwolle als via een livestream te volgen.

Na een levendige introductie van Arne Risselada, de kersverse nieuwe hoofdredacteur Psyfar, trapte Saskia Zieck het congres inhoudelijk af met een lezing over de invloed van bariatrische chirurgie op de farmacokinetiek van psychofarmaca. De patiëntenpopulatie die psychofarmaca gebruikt en een bariatrische ingreep heeft ondergaan is er volgens Zieck één die extra aandacht verdient. Zij pleitte dan ook voor het terzijde schuiven van een ‘one size fits all’-benadering en in plaats daarvan het verlenen van maatwerk. Op tijd beginnen met (baseline) spiegels prikken en vervolgens frequente monitoring voortzetten is daar belangrijk onderdeel van.

Aansluitend nam kolonel en bijzonder hoogleraar aan het LUMC prof. dr. Eric Vermetten alle aanwezigen mee in de ontwikkelingen in het onderzoeksveld van PTSS. Bij ongeveer 9% van de PTSS-patiënten is sprake van het 'delated type of PTSS', met een langere incubatietijd van het trauma, zo lichtte dr. Vermetten uit. Hij maakte inzichtelijk dat de stoornis zich in zijn 5e decennium bevindt, waarin de focus zich weg beweegt van het cognitieve aspect en richting de ervaring verschuift. In dit decennium manifesteert ook de rol van reconsolidatie en schuld en schaamte zich in het discours.

Dr. Vermetten zette ter afsluiting nieuwe interventies in de behandeling van PTSS uiteen, zoals de ganglion stellatum block (het uitschakelen van de fight-or-flightzenuw), paardencoaching, 3MDR en het gebruik van psychedelica zoals MDMA.

De notie van schuld en schaamte bij patiënten kwam ook terug in de lezing van dr. Eric Ruhé: hij beargumenteerde dat de benaming 'therapieresistent’ te vaak de suggestie wekt dat het niet slagen van de behandeling te wijten is aan (een fout in) de persoonlijkheid van de patiënt, met als gevolg dat de patiënt verder in zijn of haar schulp kruipt. In plaats daarvan pleit hij daarom fervent voor de term ‘moeilijk behandelbaar'.

De lezing van dr. Ruhé onderscheidde zich door de aandacht voor de perceptie en het perspectief van de patiënt; voor de voorschrijver zelf hamerde hij op het volgen van een algoritme en op het gebruiken van een meetschaal. Dr. Ruhé ging het bovendien niet uit de weg zaken die vaak voor waarheid worden aangenomen in twijfel te trekken: hoewel switchen van antidepressiva gebruikelijk is, is het volgens hem slecht onderzocht en vaker niet dan wel effectief.

Tijdens de lunch werd gebruik gemaakt van de mogelijkheid om vakgenoten na lange tijd weer in het echt te ontmoeten. Na afloop waaierde iedereen uit over de verschillende zalen en onderwerpen die de workshops binnen het congresprogramma te bieden hadden, zoals de relatie tussen psychofarmaca en seksuele stoornissen, de interpretatie van laboratoriumuitslagen, substitutietherapie en psychofarmaca in de eerstelijnszorg. De sprekers - waaronder dr. Niels Jonker, dr. Erna Beers en dr. Glenn Dumont - gaven de workshops één keer op locatie en deelden hun kennis in de andere ronde vanaf de locatie via een liveverbinding.

De workshops kenmerkten zich door de implementatie van de nieuwste inzichten uit de literatuur en de interactie tussen de sprekers en het publiek. Onder andere bij de workshop over de behandeling van borderline bij jongeren ontstond aan de hand van eigen praktijkervaringen een levendig gesprek tussen zowel psychiaters als verpleegkundig specialisten over het voorschrijven van bepaalde medicatie. Een gesprek dat tekenend is voor de betrokkenheid van alle aanwezigen bij hun vak, zoals die ook weer bleek op het Nationaal Congres Farmacotherapie in de Psychiatrie.

Psyfar kijkt met veel plezier terug op deze geslaagde vijftiende editie en hoopt alle bezoekers volgend jaar opnieuw te verwelkomen!

 1.png

2.png

3.png

Ook (live of online) nascholen over psychofarmacologie? 

Psyfar organiseert jaarlijks meer dan 100 praktijkgerichte cursusdagen, masterclasses, themadagen en congressen. Bekijk het huidige nascholingsaanbod op de nascholingsagenda via www.psyfar.nl/bijeenkomsten

Alle cursussen (ook eigen gekozen onderwerpen) kunnen ook worden georganiseerd als incompany-training. Meer informatie kunt u aanvragen via evenementen@prelum.nl

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor leden).

Abonneren