Geaccrediteerde nascholing
Menu

Themadag ADHD: alles wat u moet weten over farmacotherapie bij ADHD

4 mei 2021 Geen reacties

Wat zijn de medicamenteuze opties voor de behandeling van ADHD? Welke bijwerkingen horen bij ADHD-medicatie, welke controle zijn nodig en welke maatregelen moeten daarbij genomen worden? Moet er überhaupt psychofarmaca worden voorgeschreven? En waar dient verder rekening mee gehouden te worden? Het is niet altijd makkelijk om te beslissen wat het beste is voor een ADHD-patiënt, zeker niet als er sprake is van comorbiditeit. Op vrijdag 25 juni organiseert Psyfar daarom de themadag ADHD, over de laatste stand van zaken op het gebied van ADHD en psychofarmaca.

Geen medicijn kan ADHD genezen, maar er zijn wel genoeg medicamenteuze opties om de symptomen te verminderen. Tijdens de online Psyfar-themadag ADHD op vrijdag 25 juni leert u waarom, hoe en wanneer u psychofarmaca voorschrijft aan een patiënt met ADHD. Schrijf u nu in! 


Daling medicijngebruik bij ADHD
Ongeveer vijf jaar geleden bereikte de voorgeschreven psychofarmaca bij ADHD in Nederland een piek, tot de Gezondheidsraad in 2014 het advies ‘ADHD: medicatie en maatschappij’ publiceerde. Hierin werden behandelaars opgeroepen een zorgstandaard voor de diagnose en behandeling van ADHD te ontwikkelen.

Sindsdien is het medicijngebruik onder mensen met ADHD sterk verminderd. Dit komt omdat we ons steeds vaker realiseren dat medicatie niet altijd nodig is. Maar als medicatie in de behandeling van ADHD wél nodig is, dan is dit in de praktijk niet altijd eenvoudig, omdat het maatwerk betreft.

To medicate, or not to medicate
Op vrijdag 25 juni bespreken vooraanstaande deskundigen de meest actuele wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van ADHD en psychofarmaca. In drie plenaire sessies en twee intensieve workshoprondes geven negen experts antwoord op de vraag wanneer ADHD-patiënten medicatie nodig hebben en wat voor. Daarnaast bespreken we hoe u om moet gaan met een patiënt die verslaafd is, hoe u slaapstoornissen herkent en behandelt en hoe u duidelijk communiceert over psychofarmaca. Verder aan bod komen de verschillende behandeltechnieken bij kinderen, volwassenen en ouderen met ADHD en het onderscheid tussen ADHD en autisme.

Bekijk het volledige programma op www.psyfar.nl/bijeenkomsten/bijeenkomst/t/themadag-adhd-2021.

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor leden).

Abonneren