Geaccrediteerde nascholing
Menu

Starten met antidepressiva geen gevolg van abortus

4 juni 2018 Geen reacties

Vrouwen die voor het eerst een abortus hebben ondergaan, gebruiken vaker voor het eerst antidepressiva dan andere vrouwen. Het gebruik van antidepressiva is bij deze vrouwen echter zowel voor als na de ingreep hoger, wat erop wijst dat er geen causaal verband is tussen abortus en het starten met de medicatie. Dat blijkt uit een onderzoek van een groep Deense en Amerikaanse wetenschappers.

De wetenschappers onderzochten data van bijna 400.000 duizend vrouwen geboren in Denemarken. Van hen hadden 30.834 vrouwen een abortus ondergaan. Het percentage vrouwen uit deze groep dat startte met antidepressiva was zowel voor als na de ingreep ongeveer twee keer zo hoog als het deel van de vrouwen dat geen abortus had ondergaan. De zogenaamde incidence rate ratio (IRR) was in het jaar voor en na abortus niet significant verschillend.

Tegenstanders van abortus zouden nog al eens aanhalen dat de ingreep psychische klachten veroorzaakt bij vrouwen, maar dit onderzoek weerlegt dit vermeende causale verband. Het starten met antidepressiva komt niet door het ondergaan van een abortus, maar door verschillen in risicofactoren voor depressie, zo concluderen de onderzoekers. De belangrijkste risicofactoren waren eerdere psychiatrische problematiek, eerder gebruik van medicijnen tegen angst en eerder gebruik van antipsychotica.

Het onderzoek, onder leiding van hoofdonderzoeker Julia Steinberg, werd op 30 mei gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Psychiatry. Een korte versie van het onderzoek is hier online te lezen.
(bron: Medisch Contact/JAMA Network)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor leden).

Abonneren