Geaccrediteerde nascholing
Menu

Schizofrenie grote risicofactor voor overlijden COVID-19

4 februari 2021 Geen reacties

Schizofrenie is na leeftijd mogelijk de grootste risicofactor voor overlijden als gevolg van COVID-19. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek gepubliceerd in JAMA Psychiatry. Eerdere onderzoeken toonden al aan dat mensen met psychische aandoeningen – met name depressie en schizofrenie – een hoger risico lopen op besmetting met SARS-CoV-2.

In deze nieuwe studie hebben onderzoekers de gezondheidsdossiers van 260 poliklinieken en 4 ziekenhuizen in New York City bestudeerd. Tussen 3 maart 2020 en 31 mei 2020 testten 7.348 van de 26.540 patiënten positief op COVID-19. Patiënten met een psychische stoornis werden verdeeld in drie categorieën – schizofreniespectrum, stemmingsstoornis en angststoornis – en hun dossiers werden vergeleken met COVID-19-patiënten bij wie geen psychische stoornis was vastgesteld. Van de 7.348 volwassenen die positief testten op het coronavirus, hadden 75 patiënten een voorgeschiedenis van schizofrenie, 546 een stemmingsstoornis en 360 een angststoornis.

864 COVID-patiënten stierven of werden binnen 45 dagen overgebracht naar een hospice. De onderzoekers vonden geen verband tussen stemmings- of angststoornissen en overlijden als gevolg van COVID-19. Wel ontdekten ze dat mensen met schizofrenie ongeveer 2,7 keer meer kans hadden op een fatale afloop als gevolg van COVID-19 dan mensen zonder die psychische stoornis.

Verband psychische aandoening en overlijden
Volgens dr. Donald Goff, hoogleraar in de psychiatrie aan de NYU School of Medicine en tweede auteur, heeft onderzoek aangetoond dat de levensverwachting van mensen met schizofrenie gemiddeld 20 jaar korter is en dat velen eerder sterven aan een longontsteking of virale ziekten. Er werd echter gedacht dat deze verkorte levensverwachting een weerspiegeling was van medische risicofactoren en gedragingen die vaak gepaard gaan met schizofrenie, zoals obesitas, hartaandoeningen en roken.

Dr. Norbert Müller, hoogleraar in de psychiatrie aan de Ludwig Maximilian University in München, die niet betrokken was bij het onderzoek, noemt de resultaten interessant. Volgens hem speculeren sommige psychiaters dat schizofrenie wordt geassocieerd met de activering van het immuunsysteem en pro-inflammatoire signaalmoleculen die beter bekend staan als cytokines. Een veelvoorkomende doodsoorzaak bij COVID-19 is een overreactie van de cytokines, de zogeheten cytokinestorm. “Een dergelijk mechanisme zou ook een rol kunnen spelen bij schizofrenie en het verband met een fatale afloop bij COVID-19,” vertelt hij tegen Live Science. Maar de genen die de immuunrespons instrueren en reguleren, kunnen ook een rol spelen, voegde hij eraan toe.

Vervolgonderzoek
De resultaten van het onderzoek zijn gebaseerd op een beperkt aantal schizofreniepatiënten en het ontbreekt aan gegevens over de psychosemedicijnen van patiënten, stelt Müller. Ook hebben de gegevens alleen betrekking op patiënten die behandeld zijn binnen het NYU-gezondheidszorgsysteem en werden de gegevens verzameld tijdens de piekuitbraak in New York City, waarbij voornamelijk risicovolle en symptomatische mensen werden getest.

Goff en zijn team doen vervolgonderzoek naar een mogelijke biologische reden waarom patiënten met schizofrenie een hoger risico lopen op overlijden.

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor leden).

Abonneren