Geaccrediteerde nascholing
Menu

Psyfar verwelkomt nieuwe hoofdredacteur Arne Risselada!

6 juli 2021 Geen reacties

Een trots afscheid én een warm welkom voor de redactie van Psyfar. Hoofdredacteur Hans Mulder heeft namelijk per 1 juli het hoofdredacteurschap overgedragen aan collega en (Psyfar-)partner Arne Risselada.

Al sinds het allereerste begin van Psyfar in 2006 is Hans Mulder betrokken geweest bij het tijdschrift en kenniscentrum over psychofarmacologie; eerst als lid van de redactie en sinds 2013 als hoofdredacteur. Nu is het tijd voor hem om in een nieuwe rol te stappen: die van bestuurder bij het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen.

De belangrijkste handelskenmerken van Hans als hoofdredacteur waren zijn niet aflatende enthousiasme en de positieve energie waarmee hij alle werkzaamheden voor Psyfar aanpakte, waaronder iedere week weer een nieuw en interessant Artikel van de Week. En natuurlijk: zijn rol als docent in de gewaardeerde basiscursus Psychofarmacologie!

Met Arne Risselada heeft Psyfar een waardige en zeer kundige opvolger gevonden voor Hans. De kans is groot dat u hem al heeft ontmoet bij één van de nascholingsbijeenkomsten van Psyfar, of dat hij eerder uw vraag beantwoordde in de Psyfar Vraag-en-antwoord-rubriek. Gelukkig blijft Arne deze activiteiten gewoon uitvoeren naast zijn nieuwe rol als hoofdredacteur!

Interview met Hans én Arne
Hans en Arne voerden voorafgaand aan de wissel een geanimeerd gesprek over het hoofdredacteurschap, praktische nascholing over psychofarmacologie in het algemeen en over Psyfar in het bijzonder. De eerste fragmenten uit dit gesprek bekijkt u hieronder en meerdere fragmenten ziet u binnenkort op de Psyfar LinkedInpagina én ze verschijnen in de loop van de tijd in dit bericht. 

 Deel 1: de ervaringen met en verwachtingen van hoofdredacteurschap

Deel 2: de toekomst van Psyfar en praktisch nascholen over psychofarmacologie

Deel 3: de hoogtepunten van Psyfar tot nu toe en de missie van de nieuwe hoofdredacteur

Deel 4: de balans tussen hoofdredacteurschap en docent

 Deel 5: de rubriek 'vraag en antwoord' en de stijging van het kennisniveau van psychiaters

 Deel 6: wat gaat Hans missen aan Psyfar en wat vooral níet?

Deel 7: de afsluitende woorden van Hans als hoofdredacteur van Psyfar

Hoofdredactioneel Hans 
In zijn laatste hoofdredactioneel in Psyfar 2021-2 nam Hans afscheid van Psyfar, de redactie, de auteurs en de lezers: 

Sinds 2006 ben ik lid van de redactie en sinds 2013 mocht ik hoofdredacteur zijn van dit fantastische blad. In totaal 31 hoofdredactionelen, 29 artikelen en 348 keer het Artikel van de week.

Al deze stukken zijn met plezier geschreven. Met dit hoofdredactioneel komt er een einde aan een mooie periode. In het interview in deze Psyfar kunt u lezen waarom ik ervoor heb gekozen een andere koers in te slaan en te stoppen als redacteur en als hoofdredacteur. Ik wil gebruikmaken van dit hoofdredactioneel om een groot aantal mensen te bedanken.

Een blad als Psyfar kan niet bestaan zonder een goede redactie. Het gaat te ver om iedereen te noemen, maar het was een genot om te mogen werken met gepassioneerde zorgverleners die bereid zijn tijd te stoppen in de nascholing van zorgverleners in de psychiatrie. Kennis over de psychofarmacologie is en blijft een belangrijke hoeksteen bij de behandeling van mensen met een psychiatrische aandoening.

Naast het tijdschrift is er de afgelopen jaren een omvangrijk nascholingsprogramma opgebouwd. Opvallend en bemoedigend daarbij is dat ik in de loop van de tijd heb geobserveerd dat de kennis over de psychofarmacologie is toegenomen bij cursisten. In de beginjaren was het ‘receptorenspel’ voor vrijwel iedereen een verrassing. Anno 2020 was dat zeker niet meer altijd het geval en dat is goed.

Een blad als Psyfar kan niet bestaan zonder goede auteurs. Tuurlijk waren er artikelen waarbij de deadlines met moeite gehaald werden en tuurlijk waren er ook wel artikelen waar hard aan getrokken moest worden om de kwaliteit op het juiste niveau te krijgen. In zijn totaliteit waren dit uitzonderingen en verliep het redactionele proces vrijwel altijd soepel. Een groot aantal auteurs heeft de afgelopen jaren meerdere artikelen geschreven en daar wil ik hen voor bedanken. Het is voor een (hoofd)redacteur ontzettend fijn om een netwerk aan auteurs te hebben van wie je weet dat ze én op tijd leveren én kwaliteit leveren. Ik hoop van harte dat jullie blijven schrijven voor Psyfar.

Een blad als Psyfar kan niet bestaan zonder een goede uitgever. Heb vaker geschreven over het feit dat wordt onderschat hoeveel energie het kost om Psyfar het mooie tijdschrift te laten zijn dat viermaal per jaar bij u op de mat valt. Ik wil in ieder geval Alex, Gina en Manja bedanken voor de mooie jaren.

Een blad als Psyfar kan niet bestaan zonder de lezer. Het aantal abonnees is de afgelopen jaren alleen maar gegroeid. Ik ben er ontzettend trots op dat we u blijkbaar blijven boeien en blijven uitdagen om nascholingspunten te behalen op basis van de e-learningartikelen. Het was een voorrecht een bijdrage te mogen leveren aan uw kennis die nodig is voor het leveren van veilige zorg.

Een blad als Psyfar kan niet bestaan zonder een goede hoofdredacteur. Arne Risselada wordt de nieuwe hoofdredacteur van Psyfar. Jarenlang hebben we samen onderzoek gedaan, samen nascholingen georganiseerd en onze kennis gedeeld over de psychofarmacologie. Ik wens iedereen heel veel plezier met de voortzetting van het mooiste nascholingstijdschrift van Nederland.

Tot ziens,
Dr. H. Mulder, scheidend hoofdredacteur
nummer 2 | juni 2021 | Psyfar 

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor leden).

Abonneren