Geaccrediteerde nascholing
Menu

Prof. dr. Claudi Bockting wint de Dr. Peter Moleman Penning 2020!

8 oktober 2020 Geen reacties


 ZWOLLE  – Op donderdag 8 oktober 2020 is bekendgemaakt dat de ‘Dr. Peter Moleman Penning 2020’ is gewonnen door prof. dr. Claudi Bockting, voor haar artikel ‘Effectiveness of preventive cognitive therapy while tapering antidepressants versus maintenance antidepressant treatment versus their combination in prevention of depressive relapse or recurrence (DRD study): a three-group, multicentre, randomised controlled trial’, gepubliceerd in The Lancet Psychiatry.


In het prijswinnende onderzoek van Claudi Bockting is onderzocht wat het risico is op terugval bij mensen met depressies, waarbij na een onderhoudsbehandeling met antidepressiva, drie verschillende behandelgroepen met elkaar zijn vergeleken. In een van de groepen werd het afbouwen van antidepressiva gecombineerd met preventieve cognitieve therapie (PCT). Een tweede groep werd doorbehandeld met antidepressiva en in een derde groep werd het doorbehandelen met antidepressiva gecombineerd met PCT.

De resultaten laten zien dat het risico op terugval significant afneemt wanneer PCT wordt toegevoegd aan farmacotherapie met antidepressiva, terwijl een onderhoudsbehandeling met antidepressiva op zichzelf niet beter is dan behandeling met alleen PCT (na afbouw van antidepressiva). “Dat is een belangrijke conclusie voor de klinische praktijk van de behandeling van depressies, omdat eerder onduidelijk was welke behandeloptie de beste aangewezen strategie is om terugval bij herstelde patiënten met terugkerende depressies te voorkomen,” aldus de onderzoeker Claudi Bockting.

“Het gaat om een oorspronkelijk onderzoek van hoge kwaliteit,” zegt jurylid Hans Mulder, ziekenhuisapotheker in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en hoofdredacteur van Psyfar. “Het is allesbehalve eenvoudig om een randomized controlled trial uit te voeren met drie armen, inclusief een groep patiënten die moest afbouwen met medicatie. Dit onderzoek heeft een grote toegevoegde waarde voor de klinische praktijk, omdat het laat zien dat het echt gaat over pillen én praten, en niet over één van de twee. Daarom is Claudi Bockting aangewezen als winnares van de Penning.”

Claudi Bockting zegt over de bekendmaking: “Ik ben zeer vereerd met het winnen van deze prijs, het is een compliment aan het gehele onderzoeksteam. Deze studie komt voort uit vragen van patiënten en clinici en ik hoop dat deze prijs bijdraagt aan het verspreiden van de kennis die we inmiddels hebben opgedaan om terugval bij depressie te voorkomen.”

Prof.dr. Claudi Bockting is klinisch psycholoog en co-directeur van het Centre for Urban Mental Health aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is als hoogleraar verbonden aan de afdeling Psychiatrie van het Amsterdam Universitaire Medische Centra (locatie AMC) en doet onderzoek naar veelvoorkomende aandoeningen waaronder depressie. Bockting ontving onder meer een prestigieuze beurs van het Netherland Institute for Advanced Study (NIAS- KNAW), een fellowship bij de World Health Organisation, een fellowship het NIAS-KNAW en een Beck Institute Scholarship. Meer informatie over PCT is te vinden op www.voorkomdepressie.nl.

De bekendmaking van de winnaar van de Moleman Penning was onderdeel van de veertiende editie van het Nationaal Congres Farmacotherapie in de Psychiatrie. De Penning is een prestigieuze onderscheiding voor de auteur van de beste (inter-)nationale publicatie op het gebied van psychofarmacologie, en werd nu voor de vierde keer uitgereikt door Psyfar. De prijs bestaat naast de penning, uit een geldprijs van € 2.500,-.

Normaliter wordt de Moleman Penning tijdens het Nationaal Congres ook direct fysiek uitgereikt aan de winnaar. Omdat het congres dit jaar volledig online plaatsvond, zal de officiële uitreiking van de penning op een later tijdstip plaatsvinden. Dr. Peter Moleman zal binnenkort de penning persoonlijk overhandigen aan Claudi Bockting, uiteraard op gepaste afstand.

De Dr. Peter Moleman Penning werd voor het eerst in 2014 uitgereikt aan dr. Lex Wunderink voor zijn artikel Recovery in Remitted First-Episode Psychosis at 7 Years of Follow-up of an Early Dose Reduction/Discontinuation or Maintenance Treatment Strategy.

In 2016 is de tweede Penning uitgereikt aan dr. Mascha Nuijten voor haar artikel Sustained-release dexamfetamine in the treatment of chronic cocaine-dependent patients on heroin-assisted treatment: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial.

De derde penning werd uitgereikt in 2018 aan dr. Mark van den Boogaard met zijn artikel Effect of Halopeidol on Survival among Critically ill Adults with a High Risk of Delirium: The REDUCE Randomized Clinical trial.

Op de website van Psyfar vindt u meer informatie over de Dr. Peter Moleman Penning 2020, de jury, de beoordelingscriteria en de lijst van genomineerden: https://www.psyfar.nl/dr-peter-moleman-penning.

 

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor leden).

Abonneren