Geaccrediteerde nascholing
Menu

Onderzoek naar MDMA-therapie voor PTSS-patiënten gestart

4 december 2019 Geen reacties

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzoekt of MDMA kan bijdragen aan een verbeterde traumaverwerking voor patiënten met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dat meldt Het Parool. Het is de eerste keer dat de werkzame stof in de partydrug XTC een geneeskundige toepassing krijgt.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat MDMA ‘extreem effectief’ is bij de behandeling van PTSS-patiënten. “83% herstelt volledig. Daar kan bijna geen enkele andere psychotherapie aan tippen,” stelt Eric Vermetten, psychiater, kolonel en hoofd wetenschappelijk onderzoek bij de militaire geestelijke gezondheidszorg van Defensie en bijzonder hoogleraar psychiatrie aan het LUMC. Tijdens het onderzoek van het LUMC krijgen acht Nederlandse oorlogsveteranen met PTSS een MDMA-behandeling in ggz-instelling ARQ Stichting Centrum ’45 in Oegstgeest. Het project maakt deel uit van een Amerikaans onderzoek – Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies – dat van MDMA een geregistreerd geneesmiddel wil maken en van MDMA-therapie een reguliere behandeling. Vermetten leidt de Nederlandse tak van het internationale onderzoek.

Nederland telt 90.000 veteranen, waarvan 6.000 met PTSS. Ook duizenden politieagenten, brandweermensen en treinmachinisten kampen met de psychiatrische stoornis. PTSS-patiënten herbeleven voortdurend een bepaalde traumatische ervaring en tevens de daarmee gepaard gaande angst. Daarnaast zijn ze hyperalert en lijden ze aan slapeloosheid. Patiënten die jarenlang dergelijke klachten ervaren, lopen risico op depressies en verslavingen, wat uiteindelijk tot arbeidsongeschiktheid en ontwrichting van gezinnen kan leiden.

MDMA, de werkzame stof in XTC, leidt zelden tot een verslaving en zou uitkomst moeten bieden voor deze groep patiënten. MDMA is een zogeheten psycholyticum: de stof stelt iemand in staat om dichter bij een innerlijke beleving te komen zonder dat het bewustzijn, de concentratie op het spraakvermogen negatief worden beïnvloed. Onder invloed van MDMA kunnen patiënten samen met speciaal opgeleide therapeuten eenvoudiger bij opgesloten gevoelens komen en ervaringen bespreken die ze normaliter wegdrukken. Na voorgesprekken ondergaat de PTSS-patiënt twee MDMA-behandeldagen. “De patiënt krijgt 80 tot 160 milligram mdma in cap­sulevorm en blijft de hele dag in één ruimte met twee behandelaren. Na zo’n half uur begint het middel te werken. In samenwerking met de behandelaren gaat de patiënt de gevoelens onderzoeken waar hij zonder MDMA niet goed bijkomt,” licht Vermetten toe in een interview met Het Parool.

De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft toestemming gegeven voor de verstrekking van medicinale MDMA, die aan strenge richtlijnen voldoet. Een apotheek in Noorwegen levert het middel, dat per patiënt enkele honderden euro’s kost. Ook de medisch-ethische commissie van het LUMC heeft inmiddels groen licht gegeven voor de behandeling. Wanneer het onderzoek precies zal starten, is nog onbekend.

Eric Vermetten is auteur en masterclass-docent bij Psyfar. Hij schreef twee overzichtsartikelen over de (farmacologische) behandeling van psychotrauma en heeft inmiddels zeven edities van de Masterclass PTSS begeleidt. Op dit moment nemen we het programma van de Masterclass PTSS onder de loep en zijn we bezig met de voorbereiding van een vierdaagse cursus in het buitenland. Houdt onze website in de gaten voor meer informatie hierover.

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor leden).

Abonneren