Geaccrediteerde nascholing
Menu

Nina Schimmers wint de Dr. Peter Moleman Penning 2022

Persbericht

13 oktober 2022 Geen reacties

AMERSFOORT  – Tijdens het Nationaal Congres Farmacotherapie Psychiatrie op donderdag 6 oktober 2022 heeft Nina Schimmers de Dr. Peter Moleman Penning 2022 gewonnen met haar onderzoek Psychedelics for the treatment of depression, anxiety, and existential distress in patients with a terminal illness: a systematic review.  Uit dertien wetenschappelijke artikelen is haar onderzoek verkozen tot de beste (inter)nationale publicatie op het gebied van psychofarmacologie. 

“Haar onderzoek leert ons dat zowel klassieke als a-typische psychedelica veelbelovende behandelingsopties zijn bij patiënten met een terminale ziekte”, vertelt Arne Risselada, jurylid van de Dr. Peter Moleman Penning en hoofdredacteur van Psyfar. “Het is goed beschreven. Een zéér waardevol onderzoek, vooral voor mensen in een  bijzonder kwetsbare periode in hun leven. Psychedelica in de psychiatrie is een hot topic, maar wat het onderzoek van Nina onderscheidt, is de patiëntenpopulatie. De uitkomst lag dicht bij elkaar, maar die van haar scoorde net iets hoger dan de rest. Het is mooi opgeschreven en van enorme meerwaarde.”


Over de auteur
Nina Schimmers Msc, is psycholoog in opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog en ook werkzaam als onderzoeker. Zij is werkzaam in het UMCG met aandachtsgebieden psychose, stemmingsstoornissen, ontwikkelingsproblematiek (ASS/ADHD) en psychische klachten bij patiënten met kanker.

Nina is verheugd dat zij de Dr. Peter Moleman Penning 2022 heeft gewonnen: “Ik ben positief verrast. Ik had niet verwacht dat een review zo snel een prijs zou winnen omdat er ook naar methodologie gekeken wordt, dus ik zag dit niet aankomen. Dit is écht heel bijzonder! We doen vanuit het UMCG al langer onderzoek naar psychedelica bij diverse stoornissen. We hebben gekeken wat er al voor onderzoek is gedaan bij deze patiëntenpopulatie en dit aangevuld. We moeten eerst het onderzoek nog afronden voordat we het in de praktijk kunnen brengen.”


Over het onderzoek
Terminaal zieke patiënten kunnen existentiële nood, depressie of angst ervaren, waardoor de kwaliteit van leven in de laatste fase wordt beperkt. Bestaande psychotherapeutische of farmacologische interventies hebben een (tijds)beperkte werkzaamheid. Nina Schimmers onderzocht of psychedelische behandeling een veilige en effectieve alternatieve behandelingsoptie kan zijn.

Methoden
Medline, PsycINFO en Embase werden doorzocht op originele gegevensstudies over de behandeling van depressie, angst en existentiële nood met klassieke of a-typische psychedelica bij patiënten met een terminale ziekte, met behulp van Preferred Reporting Items for Systematic Reviews en Meta- Analyseert richtlijnen.

Resultaten
In totaal werden 1850 records gescreend en 33 artikelen werden in deze review opgenomen: 14 studies over klassieke psychedelica (DPT, LSD en psilocybine) en 19 studies over atypische psychedelica (MDMA en ketamine). De resultaten van vroege pre-poststudies zijn veelbelovend, maar vertonen ernstige methodologische tekortkomingen. Recente (gecontroleerde) onderzoeken met LSD, psilocybine, ketamine en MDMA zijn van hogere methodologische kwaliteit en wijzen op positieve effecten op existentieel en spiritueel welzijn, kwaliteit van leven, acceptatie en vermindering van angst en depressie met weinig nadelige en geen ernstige bijwerkingen.

Conclusies
Zowel klassieke als a-typische psychedelica zijn veelbelovende behandelingsopties bij patiënten met een terminale ziekte. Om definitieve conclusies te trekken over de effectiviteit en veiligheid van psychedelica, hebben we grotere onderzoeken van hoge kwaliteit nodig voor klassieke psychedelica en MDMA. Ketamine-onderzoeken zouden meer aandacht moeten besteden aan existentiële dimensies van welzijn en de psychotherapeutische context van de behandeling. 

De Dr. Peter Moleman Penning
De Dr. Peter Moleman Penning werd voor het eerst in 2014 uitgereikt aan dr. Lex Wunderink voor zijn artikel Recovery in Remitted First-Episode Psychosis at 7 Years of Follow-up of an Early Dose Reduction/Discontinuation or Maintenance Treatment Strategy.

In 2016 is de tweede Penning uitgereikt aan dr. Mascha Nuijten voor haar artikel Sustained-release dexamfetamine in the treatment of chronic cocaine-dependent patients on heroin-assisted treatment: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial.

De derde penning werd uitgereikt in 2018 aan dr. Mark van den Boogaard met zijn artikel Effect of Halopeidol on Survival among Critically ill Adults with a High Risk of Delirium: The REDUCE Randomized Clinical trial.

De vierde penning werd uitgereikt aan prof. dr. Claudi Bockting voor het artikel 'Effectiveness of preventive cognitive therapy while tapering antidepressants versus maintenance antidepressant treatment versus their combination in prevention of depressive relapse or recurrence (DRD study): a three-group, multicentre, randomised controlled trial'.


Op de website van Psyfar vindt u meer informatie over de Dr. Peter Moleman Penning 2022, de jury, de beoordelingscriteria en de shortlist van genomineerden: https://www.psyfar.nl/dr-peter-moleman-penning/shortlist-dr-peter-moleman-penning-2022

NOOT VOOR DE REDACTIE

Wilt u graag meer weten over de Dr. Peter Moleman Penning 2022? De inhoudelijke eisen voor het nomineren van een publicatie vindt u via deze pagina. U kunt ook contact opnemen met Susan van der Pasch (congresmanager) via pasch@prelum.nl of met de klantenservice van Psyfar via klantenservice@psyfar.nl.  

 

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor leden).

Abonneren