Geaccrediteerde nascholing
Menu

Nieuw onderzoek naar het zo succesvol mogelijk afbouwen van antidepressiva

29 oktober 2020 Geen reacties

Hoe bouw je antidepressiva veilig en zonder al te grote problemen af? We weten het eigenlijk niet goed. Psychiaters Christiaan Vinkers (Amsterdam UMC) en Eric Ruhe (Radboud UMC) starten daarom nu een onderzoek (met subsidie van ZonMw) en dat is een wereldprimeur.

In dit zogeheten TAPER-AD onderzoek worden de gebruikelijke en langzamere afbouw van paroxetine en venlafaxine direct met elkaar vergeleken, want vooral bij die medicijnen zien behandelaren een probleem met het afbouwen. Er wordt gekeken of de ene manier van afbouwen meer onttrekkingsverschijnselen geeft dan de andere, maar ook naar de kans dat de depressie op langere termijn terugkeert.

Essentieel onderdeel van het nieuwe onderzoek is de samenwerking tussen psychiaters, huisartsen, POH-GGZ, apothekers en patiënten. De TAPER-AD studie maakt gebruik van de infrastructuur die de landelijke OPERA studie al heeft opgebouwd. In dat onderzoek werd gekeken wie er wanneer kan stoppen met antidepressiva. Terwijl TAPER-AD kijkt naar hoe je precies moet stoppen.Via de samenwerking met OPERA zijn ook UMCG, LUMC en Erasmus MC bij TAPER-AD betrokken. Daarnaast ondersteunen het NHG, de NVvP, de KNMP en NedKAD het onderzoek.

Meer weten? Lees hier het persbericht van het Amsterdam UMC of bekijk het bericht van de NOS

Op woensdag 28 oktober werden psychiater Christiaan Vinkers en apotheker Evelyn Schuil-Vlassak geïnterviewd bij EenVandaag over het afbouwen van antidepressiva. Ook een ervaringsdeskundige kwam aan het woord. De fragmenten zijn hieronder te bekijken of te zien op de website van EenVandaag

 

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor leden).

Abonneren