Geaccrediteerde nascholing
Menu

Mark van den Boogaard wint Dr. Peter Moleman Penning 2018!

11 oktober 2018 Geen reacties

Op donderdag 11 oktober 2018 is de Dr. Peter Moleman Penning uitgereikt aan Mark van den Boogaard voor zijn artikel Effect of Haloperidol on Survival among Critically ill Adults with a High Risk of Delirium: The REDUCE Randomized Clinical Trial, gepubliceerd in JAMA.

Van den Boogaard ontving de onderscheiding tijdens de twaalfde editie van het Nationaal Congres Farmacotherapie in de Psychiatrie uit handen van dr. Peter Moleman zelf.

De Penning, een onderscheiding voor de auteur van de beste (inter)nationale publicatie op het gebied van psychofarmacologie, werd dit jaar voor de derde keer uitgereikt. De prijs bestaat naast de penning, uit een geldprijs van € 2.500,-.

 

Het prijswinnende artikel
In het prijswinnend onderzoek van Mark van den Boogaard wordt het effect onderzocht van de profylactische behandeling met haloperidol versus placebo bij volwassen IC patiënten, op overleving en het risico op een delier. De resultaten tonen aan dat een profylactische behandeling met haloperidol niet effectief is op zowel de overleving, de kans op het krijgen van een delier en alle andere 15 secundaire eindpunten.

Zowel in de groep die haloperidol voorgeschreven kreeg, als in de groep die een placebo kreeg, was de incidentie van een delier ongeveer 30%. In totaal zijn 1789 IC patiënten geïncludeerd verdeeld over 21 intensive care afdelingen in Nederlandse ziekenhuizen. Dit levert een hoge kwaliteit van onderzoek op. De studie is innovatief door in gezamenlijkheid onderzoek uit te voeren bij een moeilijke categorie patiënten.

Dit is een geweldig knap uitgevoerd onderzoek. Het is mooi om te lezen dat het een groot aantal ICs in Nederland is gelukt om een hoogwaardige RCT uit te voeren. De wijze waarop dit onderzoek is georganiseerd kan een waardevolle les zijn voor vele onderzoekers in de psychiatrie. De resultaten uit dit onderzoek tonen aan dat er geen plaats meer is voor profylaxe met haloperidol bij patiënten op de IC.

De jury hoopt van harte dat de prijs een stimulans zal zijn om de zoektocht naar het voorkomen en/of behandelen van een delier bij IC patiënten voort te zetten.

Over Mark van den Boogaard
Mark van den Boogaard was tot aan de start van zijn promotie onderzoek IC-verpleegkundige. Sinds zijn promotie in 2012 is hij onderzoeksleider van de lijn "ICU delirium" met een focus op predictie en preventie. Daarnaast is hij projectleider van het multicenter-project MONITOR-IC, een follow-up programma van langetermijngevolgen van IC-opname bij ICU-survivors.

Eerdere winnaars
De eerste penning is in 2014 uitgereikt aan dr. Lex Wunderink voor zijn bijdrage Recovery in Remitted First-Episode Psychosis at 7 Years of Follow-up of an Early Dose Reduction/Discontinuation or Maintenance Treatment Strategy in JAMA Psychiatry.

De tweede penning is in 2016 gewonnen door Mascha Nuijten, MSc, voor haar artikel Sustained-release dexamfetamine in the treatment of chronic cocaine-dependent patients on heroin-assisted treatment: a randomised, double-blind, placebo-controlled trial gepubliceerd in The Lancet.

Meer informatie over de dr. Peter Moleman Penning vindt u op deze pagina


 

 

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor leden).

Abonneren