Geaccrediteerde nascholing
Menu

Lithium in eerste maanden zwangerschap geeft verhoogd risico op aangeboren afwijking

5 juli 2018 Geen reacties

Het gebruik van lithium door vrouwen met een bipolaire stoornis is risicovol in de eerste maanden van de zwangerschap. Vrouwen die het middel in deze periode slikken, hebben een grotere kans op een kind met een aangeboren afwijking. Ook worden hun pasgeborenen vaker in het ziekenhuis opgenomen in de eerste maand van hun leven. Dat blijkt uit een onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Lancet Psychiatry.

Lithium wordt gebruikt om een bipolaire stoornis te onderdrukken. In Nederland heeft ongeveer 1 procent van de zwangere vrouwen een bipolaire stoornis en 70 procent hiervan gebruikt lithium.

Aan het onderzoek, een meta-analyse van zes cohortstudies, deden vrouwen mee uit Denemarken, Zweden, Canada, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Nederland mee. In totaal werden 850 vrouwen die lithium gebruikten tijdens hun zwangerschap, vergeleken met 21.000 vrouwen die dit niet deden, maar wel een bipolaire of depressieve stoornis hadden.

De vrouwen die lithium gebruikten, bleken een 7% hoger risico te hebben op een kind met een aangeboren afwijking. Bij de controlegroep was dit 4%. Ook was er met 28% een hoger risico op neonatale opname in de eerste 28 dagen na geboorte, tegenover 14% bij de vrouwen die geen lithium gebruikten. Uit het onderzoek kwamen geen significante verschillen naar voren wat betreft complicaties bij de zwangerschap of bevalling.

Aan het onderzoek werkten ook onderzoekers van het Erasmus MC mee, waaronder psychiater en promovenda Veerle Bergink. Zij pleit ervoor om de huidige richtlijnen voor lithiumgebruik tijdens zwangerschap aan te passen. Nu wordt geadviseerd het middel in het eerste trimester te slikken om een terugval op een later moment te voorkomen.

Bergink stelt tegenover nu.nl dat bekeken moet worden of het gebruik van lithium in het begin van de zwangerschap kan worden verminderd. “De dosering van lithium kan dan na het eerste trimester weer worden opgehoogd. Als vrouwen helemaal geen lithium willen gebruiken tijdens de zwangerschap, is het advies om onmiddellijk na de bevalling te starten."
(Lancet Psychiatry/nu.nl)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor leden).

Abonneren