Geaccrediteerde nascholing
Menu

Levensverwachting van patiënten met schizofrenie en metabole screening

7 maart 2018 Geen reacties

Patiënten met schizofrenie overlijden gemiddeld 14,5 jaar eerder in vergelijking met de algemene populatie. De metabole ontregeling wordt als belangrijke oorzaak gezien. Bovendien zijn leefstijlinterventies hierbij maar matig succesvol en is de somatische zorg voor deze categorie patiënten minder goed dan voor de algemene populatie. Dit blijkt uit een in de Lancet gepubliceerde review en meta-analyse van elf onderzoeken met in totaal 247.603 patiënten.1 Hierbij is al het op dit moment beschikbare bewijs samengevat met als eindpunt de levensverwachting van mensen met de diagnose schizofrenie.

Uit de resultaten komt naar voren dat schizofrenie geassocieerd blijkt met een kortere levensverwachting: mannen bereiken een voorspelde leeftijd van gemiddeld 59,9 jaar, terwijl dat bij vrouwen 67,6 jaar is.

De metabole ontregeling wordt, zoals gezegd, als belangrijke oorzaak gezien van de kortere levensverwachting. De phamous-studie is een Noord-Nederlands onderzoek waarin een grote populatie met een ernstige psychiatrische stoornis (epa) structureel jaarlijks wordt gemonitord op onder andere metabole eindpunten. Uit de recentelijk gepubliceerde studie blijkt dat de prevalentie van het metabool syndroom gedurende drie jaarlijkse metingen onder 1259 patiënten groter dan 50% is gebleven.2 Dit komt onder andere doordat de helft van de geïncludeerde patiënten in drie jaar tijd nog steeds niet conform de geldende richtlijnen voor metabole ontregeling wordt behandeld. Als mogelijke oorzaak wordt genoemd dat er vaak wel sprake is van monitoring, maar dat er vervolgens geen interventie plaatsvindt en er geen controle is op de daadwerkelijke uitvoering daarvan.

Dit is een samenvatting van twee artikelen, die ook zijn besproken in de rubriek ‘Artikel van de Week’ in Psyfar, door hoofdredacteur Hans Mulder.

1 Hjorthoj C, Sturup AE, McGrath JJ, Nordentoft M. Years of potential life lost and life expectancy in schizophrenia: a systematic review and meta-analysis. Lancet Psychiatry 2017;4:295-301. 

2 Bruins JJ, Pijnenborg GHM, Heuvel ER van den, et al. Persistent low rates of treatment of metabolic risk factors in people with psychotic disorders: a phamous study. J Clin Psychiatry 2017. doi: 10.4088/JCP.16m10831. [Epub ahead of print].  

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor leden).

Abonneren