Geaccrediteerde nascholing
Menu

'Laten we het over seks hebben'

26 oktober 2020 Geen reacties

‘Waar kan ik u mee helpen?’ vraag ik de patiënt. Hij kijkt me stralend aan. ‘Seks!’ zegt hij. Omdat het hier een uitnodiging tot de daadwerkelijke daad lijkt te betreffen, kap ik dit, destijds semiarts, meteen af. Het antwoord van de patiënt verklaart mogelijk wel waarom hij met ontbloot bovenlijf over de afdeling loopt.

Maar wilde deze patiënt niet eigenlijk hulp bij seksuele problemen? Seksuele stoornissen zijn een valide hulpvraag, waarover toch maar weinig wordt gesproken in de spreekkamer. Het aantal patiënten dat me uit zichzelf seksuele stoornissen heeft genoemd als bijwerking van de psychofarmaca kan ik op één hand tellen. Ik hoop van harte dat dit representatief is voor de daadwerkelijke bijwerkingen, maar het lijkt me sterk. Seksuele stoornissen bij bijvoorbeeld olanzapine zouden namelijk bij meer dan 10 procent van de gebruikers voorkomen.Bovenstaand fragment is afkomstig uit de column 'Laten we het over seks hebben', geschreven door Mette Konings (aios Psychiatrie), die begin dit jaar verscheen op de website van Medisch Contact. In haar tekst benadrukt Konings op herkenbare wijze het belang van aandacht voor seksualiteit in de psychiatrie. Want seks hoort, net als eten en drinken, bij het leven en dus ook bij elke patiënt. Maar er heerst nog steeds een groot taboe. Ook in de spreekkamer gaat het makkelijker over het ziektebeeld, over labuitslagen of over medicatie, dan over seksualiteit.

Dinsdag 3 november organiseren PsyXpert en Psyfar voor het eerst gezamenlijk de (online) Themadag 'Seks & Psychiatrie: Aandacht graag!' Patiënten zijn er namelijk bij gebaat als u ook met ze praat over seksualiteit. Om dat te kunnen doen heeft u kennis nodig.

Tijdens dit congres bespreken we ondermeer hoe seks ‘werkt’, wat de verschillende seksuele disfuncties zijn, welke invloed psychofarmaca hebben (negatief én positief) en hoe u seks op een vanzelfsprekende manier bespreekbaar maakt. U krijgt tijdens deze themadag directe handvatten aangereikt voor uw praktijk! 

We organiseren dit congres als 'online' evenement, vanwege de aangescherpte Covid-19-maatregelen. De plenaire lezingen volgt u via een livestream en de workshop krijgen een meer interactieve vorm via Zoom Meeting. Dit congres volgt u dus gewoon vanuit huis of vanaf een andere locatie naar keuze!

Datum: dinsdag 3 november 2020

Locatie: livestream & Zoom

Accreditatie: 5 nascholingspunten verkregen bij NVvP en NRVS
en aangevraagd voor 5 punten bij VSR, NVP, NIP, FGzPt

Sprekers: prof. dr. Ellen Laan, dr. Erna Beers, Thalia Herder, dr. Gertjan van Zessen, Karen Rosier-Brattinga, Kim Biesmans, dr. Peter Leusink, Janetta Bos, Welmoed Visser-Korevaar.

Inschrijven: ga naar de inschrijfpagina

 

Lees de volledige column van Mette Konings op de website van Medisch Contact.

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor leden).

Abonneren