Geaccrediteerde nascholing
Menu

Drugsgebruikers ervaren meer mentale klachten

Nieuwsbericht

28 december 2023 Geen reacties

Drugsgebruik hangt samen met het ervaren van een minder goede gezondheid, psychische klachten, slaapproblemen, angstige periodes en depressieve klachten. Dat blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor van het CBS over de periode van 2015 tot en met 2022.

In 2022 geeft 10% van de Nederlandse bevolking boven de 18 jaar aan weleens drugs te hebben gebruikt in het afgelopen jaar. 880 duizend mensen (6% van de bevolking) deed dat ook in de afgelopen maand. Tussen 2015/2016 en 2021/2022 is het percentage Nederlanders dat het afgelopen jaar drugs heeft gebruikt toegenomen van 8 naar 10 procent.

Cannabis is de meest gebruikte drugs. In de Gezondheidsenquête geeft 5% van de respondenten aan cannabis te hebben gebruikt in het afgelopen jaar, zonder ook andere drugs te gebruiken in dezelfde periode. Verder zegt 3 procent zowel cannabis als andere drugs te hebben gebruikt (combigebruiker) en gebruikt 2 procent enkel andere drugs dan cannabis. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om MDMA, paddo’s en cocaïne.

De samenhang tussen drugsgebruik en mentale gezondheid werkt twee kanten op. Zo ervoer een kwart van de drugsgebruikers in 2021/2022 psychische klachten, tegen 13 procent van de niet-drugsgebruikers. En 35% van de drugsgebruikers ervaart slaapproblemen, tegen 23% van de niet-gebruikers. Maar mensen met psychische klachten geven ook vaker aan drugs te gebruiken: 17% van de mensen met psychische klachten gebruiken drugs, tegen 9% van de mensen zonder deze klachten.

Afhankelijk van de soort drugs geldt er een andere samenhang tussen drugsgebruik en (mentale) gezondheid. Vooral gebruikers van uitsluitend cannabis ervaren hun algemene gezondheid als minder goed. Ook hebben zij het vaakst last van slaapproblemen. Combigebruikers geven het vaakst aan psychische klachten, angst en depressie te ervaren. Gebruikers van andere drugs dan cannabis ervaren de minste (mentale) gezondheidsproblemen, al is dit aandeel wel hoger dan onder niet-gebruikers.

Bron: CBS

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor leden).

Abonneren