Geaccrediteerde nascholing
Menu

Algoritme om effectiviteit antidepressivum te voorspellen

Nieuwsbericht

22 februari 2024 Geen reacties

Het Amsterdam UMC ontwikkelde een algoritme om vast te stellen bij welke patiënten met een depressie sertraline wel of niet aanslaat. Nu duurt het zes tot acht weken voordat – door middel van trial and error - duidelijk is of een patiënt gevoelig is voor het middel. Met het algoritme kunnen psychiaters dat in een week vaststellen. Het onderzoek is gepubliceerd in het American Journal of Psychiatry.

Sertraline is een van de meest voorgeschreven antidepressiva, zowel in Nederland als in de rest van Europa en de Verenigde Staten. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat zo’n twee derde van het aantal voorschriften van het middel overbodig is, omdat het bij deze patiënten geen effect heeft. In Nederland gebruiken 126.000 mensen deze SSRI.

De Amsterdamse en Nijmeegse onderzoekers maakten gebruik van data van een groot Amerikaans onderzoek, waaraan 229 patiënten met een zware depressie deelnamen. De patiënten kregen sertraline of een placebo toegediend. Voor en na de start van de behandeling werd een hersenscan gemaakt.

Of het middel effectief was, bleek in grote mate af te hangen van de bloedtoevoer naar een hersengebied dat de emoties reguleert. Zelfs de scan voor de behandeling bleek voorspellend te zijn. Een week na de start van de behandeling was vooral de ernst van de symptomen van voorspellende waarde.

Hoogleraar Liesbeth Reneman, hoofdonderzoeker van de studie, stelt in een NOS-bericht dat het al duidelijk was dat de hersendoorbloeding een rol speelt. “Maar daarmee konden we alleen voorspellingen doen op groepsniveau. Nu kunnen we het gaan voorspellen voor elk individu. Het is een stap in de richting van gepersonaliseerde geneeskunde."

Reneman heeft goede hoop dat het algoritme ook ingezet kan worden voor ander SSRI’s. “We willen de komende tijd gaan onderzoeken of dat inderdaad zo is.” Voorlopig kunnen psychiaters de test nog niet in de praktijk gebruiken. Psychiaters moeten in de toekomst een doorverwijzing voor een hersenscan schrijven en het traject om dat te realiseren duurt nog even.

Bron: NOS

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor leden).

Abonneren