Geaccrediteerde nascholing
Menu

€ 0,- voor leden, € 49,- voor niet-leden

Inschrijven mogelijk t/m 20 februari 2023

Over de nascholing

Specialisme:      Psychiaters, (ziekenhuis-)apothekers, verpleegkundig specialisten GGZ
Deelnamekosten: *      Gratis voor abonnees van Psyfar en Psyfar vs
€ 49,- voor niet-abonnees **
Accreditatie:      Geaccrediteerd met 1 nascholingspunt bij de NVvP. Accreditatie bij het VSR is in aanvraag.

* Prijzen zijn inclusief online toegang tot Psyfar of Psyfar vs (tot een maand na afloop van het webinar).
** Voor verpleegkundig specialisten geeft de website bij inschrijving onjuiste prijzen door, namelijk de prijzen die voor psychiaters gelden. Bent u verpleegkundig specialist, dan wordt dit gecorrigeerd op de factuur die u per e-mail ontvangt.

 
Meet the Expert is een maandelijks, live, online vragenuur over een relevant deelonderwerp binnen de psychofarmacologie. Eén keer per maand, op een maandagavond van 20.30 tot 21.30 uur, nemen Nederlandse en Vlaamse expert u mee in hun expertisegebied en gaan in op uw vragen.

Het programma

Maandag 20 februari 2023 | Meet the Expert
Clozapine in de ouderenpsychiatrie - dr. Rob Kok

Bij ouderen met schizofrenie wordt onvoldoende vaak clozapine voorgeschreven, het meest effectieve antipsychoticum bij therapie-resistentie. Dit is vooral vanwege de hogere kans op bijwerkingen bij ouderen, die in veel reviewartikelen wordt genoemd. Vergelijkend onderzoek tussen ouderen en volwassenen ontbreekt echter. In deze webinar bespreekt Rob Kok de literatuur over clozapine bij ouderen, aangevuld met eigen onderzoek naar alle tussen 2011 en 2020 met clozapine gestarte patiënten van de Parnassia Groep met een therapie-resistente schizofrenie (TRS). In het epd werd systematisch gezocht naar gerapporteerde bijwerkingen en naar redenen om te stoppen met clozapine. U krijgt tijdens de webinar antwoord op de vraag of ouderen met therapieresistente schizofrenie wel of niet een groter aantal bijwerkingen hebben bij gebruik van clozapine dan jonger-volwassenen, of ouderen meer last hebben van specifieke bijwerkingen zoals neutropenie/agranulocytose bij ouderen, en of ouderen eerder stoppen met clozapine vanwege bijwerkingen dan volwassenen. Belangrijk is tenslotte de vraag of clozapine altijd (definitief) gestaakt moet worden wanneer een neutropenie optreedt.

Net als bij andere afleveringen van Meet the Expert is het ook dit keer mogelijk om vooraf uw vragen in te sturen naar evenementen@prelum.nl.

De sprekers

Psychiater | Epidemioloog | Redacteur Psyfar