sluiten Om www.psyfar.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid

Vanaf € 252,50 incl. btw

Inschrijven

Inschrijven mogelijk t/m 18 april 2018

Over de cursus

Vanwege het grote succes van de afgelopen twee jaar wordt het Psyfar vs event dit jaar voor de derde keer georganiseerd!

Op donderdag 19 april 2018 ben je van harte welkom bij Antropia, Driebergen.

Het Psyfar vs event brengt je in twee plenaire sessies, twee praktijkgerichte workshoprondes én een interactieve psychofarmacaquiz op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in de psychofarmacologie van het afgelopen jaar. De sprekers en workshopleiders zijn zonder uitzondering professionals die een herkenbare brug slaan tussen de theorie en je dagelijkse praktijk.

Het programma

Programma onder voorbehoud

 • 08.45 - 09.30 Ontvangst
 • 09.30 - 09.45 Van start: Mariëlle de Ruijter
 • 09.45 - 10.45 Polyfarmacie - Didi Rhebergen
 • 10.45 - 11.00 Koffiepauze
 • 11.00 - 12.00 Het interpreteren van labuitslagen
 • 12.00 - 13.00 Lunchpauze
 • 13.00 - 14.00 Workshopronde 1
 • 14.00 - 14.10 Wisselpauze
 • 14.10 - 15.10 Workshopronde 2
 • 15.10 - 15.30 Theepauze
 • 15.30 - 16.30 Psychofarmacaquiz: puzzelen met psychofarmaca
 • 16.30 Afsluitende borrel

De workshops

Hoe af te komen van polyfarmacie
Meer informatie volgt
Het interpreteren van labuitslagen
Meer informatie volgt
Workshop: Vrij-verkrijgbare middelen - van geregistreerd naar off-label tot en met 'onbewezen ideetjes'
In deze workshop worden verschillende vormen van vrij verkrijgbare middelen besproken, zoals CBD-olie, LTO3 en sint-janskruid, waarbij wordt ingegaan op zowel de wetenschappelijke evidentie voor de toepassing als het regulatoir perspectief. Deelnemers worden aangemoedigd om op voorhand aan te geven welke vrij-verkrijgbare middelen zij in de praktijk tegenkomen. Een selectie van deze middelen zal tijdens de workshop besproken worden. Na afloop van deze workshop ken je de evidentie voor de toepassing van veelvoorkomende vrij-verkrijgbare middelen en ben je op de hoogte welke regulatoire status veelvoorkomende vrij-verkrijgbare middelen hebben.
Workshop: Antidepressiva bij jongeren
Bij jongeren met een depressie kan medicatie een rol spelen in de behandeling. Dit vraagt kennis over indicatie, werkzaamheid en bijwerkingen. In deze workshop bespreken we deze verschillende aspecten en is ook aandacht voor de publieke opinie over antidepressiva. Na afloop deze workshop ken je de richtlijnen rondom het starten van antidepressiva bij jongeren met een depressie, heb je kennis van voor- en nadelen van medicatie bij jongeren met een depressie, ben je bekend met de bijwerkingen die kunnen optreden en kun je samen met patiënten en ouders een onderbouwde afweging maken.
Workshop: Slaapmedicatie
Naast het voorschrijven van slaapmedicatie en de verschillende opties, worden het afbouwen van bestaande slaapmedicatie en alternatieven besproken.
Workshop: Klinisch redeneren - antidepressiva
Deze workshop is gericht op het klinisch redeneren rondom psychofarmaca, in dit geval antidepressiva. De workshop is opgebouwd rond casuïstiek: aan de hand van intakegegevens, lichamelijk- en labonderzoek wordt er besproken welke psychofarmaca voorgeschreven worden, waar er op interacties gecontroleerd wordt en hoe de gedeelde besluitvorming uitgevoerd wordt. Daarna: hoe stel je in, welke nulmetingen doe je en waarom? Met welke frequentie zie je de patiënt? Vervolgens ontstaan er somatische complicaties: welke behandelopties zijn er en hoe pak je dat aan?
Workshop: Klinisch redeneren - antipsychotica
Deze workshop is gericht op het klinisch redeneren rondom psychofarmaca, in dit geval antipsychotica. De workshop is opgebouwd rond casuïstiek: aan de hand van intakegegevens, lichamelijk- en labonderzoek wordt er besproken welke psychofarmaca voorgeschreven worden, waar er op interacties gecontroleerd wordt en hoe de gedeelde besluitvorming uitgevoerd wordt. Daarna: hoe stel je in, welke nulmetingen doe je en waarom? Met welke frequentie zie je de patiënt? Vervolgens ontstaan er somatische complicaties: welke behandelopties zijn er en hoe pak je dat aan?
Psychofarmacaquiz: puzzelen met psychofarmaca
Meer informatie volgt

De sprekers

Klinisch farmacoloog, redacteur Psyfar
Meer informatie
Kinder- en jeugdpsychiater, Karakter Nijmegen en wetenschapsjournalist.
Meer informatie
psycholoog en somnoloog
Meer informatie
Verpleegkundig specialist GGZ
Meer informatie
verpleegkundig specialist GGZ
Meer informatie

De locatie

Antropia
Hoofdstraat 8
3972 LA Driebergen
https://www.antropia.nl

Route plannen

Inloggen