Geaccrediteerde nascholing
Menu

€ 0,- voor leden, € 49,- voor niet-leden

Inschrijven niet meer mogelijk

Over de nascholing

Datum en tijd:  Maandag 19 juni van 20.30 tot 21.30 uur
Specialisme:      Psychiaters, (ziekenhuis-)apothekers, verpleegkundig specialisten GGZ
Deelnamekosten: *      Gratis voor abonnees van Psyfar en Psyfar vs
€ 49,- voor niet-abonnees
Accreditatie:      Geaccrediteerd met 1 nascholingspunt bij de NVvP. Accreditatie bij het VSR is in aanvraag. 

* Prijzen zijn inclusief BTW en online toegang tot Psyfar of Psyfar vs (tot een maand na afloop van het webinar).

 
Meet the Expert is een maandelijks, live, online vragenuur over een relevant deelonderwerp binnen de psychofarmacologie. Eén keer per maand, op een maandagavond van 20.30 tot 21.30 uur, nemen Nederlandse en Vlaamse expert u mee in hun expertisegebied en gaan in op uw vragen.

Het programma

Maandag 19 juni 2023 | Meet the Expert
Vroegtijdige herkenning en behandeling van depressie in de palliatieve fase  - dr. Tineke Vos

Het Kwaliteitskader Palliatieve Zorg Nederland heeft als doel de kwaliteit van palliatieve zorg te optimaliseren. In dit webinar zullen allereerst de basisprincipes van de palliatieve zorg worden besproken waarbij onder andere de markering van de palliatieve fase, de proactieve zorgplanning en de vier dimensies van de palliatieve zorg voorbij komen.

Als genezing niet meer mogelijk is bij een patiënt en het overlijden (op afzienbare termijn) onvermijdelijk is, dan vraagt dat een grote aanpassing van de patiënt. Dit brengt vaak verdriet en/of somberheid met zich mee. Depressieve klachten komen vaak voor bij patiënten in de palliatieve fase. De prevalentie - mede afhankelijk van de onderliggende ziekte - varieert in studies van 23-59%. De prevalentie van een aanpassingsstoornis met depressieve stemming en depressieve stoornis in de palliatieve fase is respectievelijk 15% en 14%.

Vroegtijdige herkenning en behandeling van depressieve klachten in de palliatieve fase zijn essentieel om te zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Het is van belang om expliciet aandacht te besteden voor de fase van het palliatief traject waarin de patiënt zich bevindt en de levensverwachting.

In dit webinar zal er aandacht zijn voor de nieuwe richtlijn depressie in de palliatieve fase waarbij preventie, signalering, diagnostiek, psychosociale interventies en medicamenteuze behandeling aan de orde zullen komen.

Net als bij andere afleveringen van Meet the Expert is het ook dit keer mogelijk om vooraf uw vragen in te sturen naar evenementen@prelum.nl.