Geaccrediteerde nascholing
Menu

€ 0,- voor leden, € 49,- voor niet-leden

Inschrijven niet meer mogelijk

Over de nascholing

Datum en tijd:  Maandag 17 april van 20.30 tot 21.30 uur
Specialisme:      Psychiaters, (ziekenhuis-)apothekers, verpleegkundig specialisten GGZ
Deelnamekosten: *      Gratis voor abonnees van Psyfar en Psyfar vs
€ 49,- voor niet-abonnees **
Accreditatie:      Geaccrediteerd met 1 nascholingspunt bij de NVvP en bij het VSR. 

* Prijzen zijn inclusief BTW en online toegang tot Psyfar of Psyfar vs (tot een maand na afloop van het webinar).

 
Meet the Expert is een maandelijks, live, online vragenuur over een relevant deelonderwerp binnen de psychofarmacologie. Eén keer per maand, op een maandagavond van 20.30 tot 21.30 uur, nemen Nederlandse en Vlaamse expert u mee in hun expertisegebied en gaan in op uw vragen.

Het programma

Maandag 17 april 2023 | Meet the Expert
Slaapstoornissen bij ADHD - dr. Sandra Kooij

Bijna 80% van de kinderen en volwassenen met ADHD heeft een verlaat slaap-waakritme, ook wel verlate slaapfase syndroom, zij zijn zg. avondmensen. Zij vallen pas tegen 02-03 uur in slaap en moeten dan ’s ochtends wel vroeg op voor school of werk. De meeste mensen met ADHD hebben daardoor een chronisch slaapgebrek. Dit slaapgebrek versterkt niet alleen de ernst van de ADHD symptomen, maar is ook gerelateerd aan stemmingsklachten en somatische aandoeningen op de lange termijn. Naast de verlate slaapfase komen ook insomnie, rusteloze benen syndroom en slaapapneu vaker voor bij ADHD.

In deze webinar komt de relatie tussen ADHD en slaap aan de orde, de gevolgen voor de stemming, m.n. winterdepressie, en voor eetbuien, gewicht en gezondheid. Diagnostiek en specifieke behandeling van elke slaapstoornis is nodig om effect te sorteren; de verlate slaapfase wordt behandeld met slaaphygiëne en chronotherapie (lichttherapie en melatonine), insomnie met CGTi, rusteloze benen weer anders, evenals slaapapneu.

Net als bij andere afleveringen van Meet the Expert is het ook dit keer mogelijk om vooraf uw vragen in te sturen naar evenementen@prelum.nl.