Geaccrediteerde nascholing
Menu

€ 0,- voor leden, € 49,- voor niet-leden

Inschrijven niet meer mogelijk

Over de nascholing

Datum en tijd:  Maandag 15 mei van 20.30 tot 21.30 uur
Specialisme:      Psychiaters, (ziekenhuis-)apothekers, verpleegkundig specialisten GGZ
Deelnamekosten: *      Gratis voor abonnees van Psyfar en Psyfar vs
€ 49,- voor niet-abonnees
Accreditatie:      Geaccrediteerd met 1 nascholingspunt bij de NVvP. Accreditatie bij het VSR is in aanvraag. 

* Prijzen zijn inclusief BTW en online toegang tot Psyfar of Psyfar vs (tot een maand na afloop van het webinar).

 
Meet the Expert is een maandelijks, live, online vragenuur over een relevant deelonderwerp binnen de psychofarmacologie. Eén keer per maand, op een maandagavond van 20.30 tot 21.30 uur, nemen Nederlandse en Vlaamse expert u mee in hun expertisegebied en gaan in op uw vragen.

Het programma

Maandag 15 mei 2023 | Meet the Expert
Dilemma's bij het voorschrijven van psychofarmaca aan kinderen met een LVB - dr. Wouter Groen

De prevalentie van lichte verstandelijke beperking (LVB) in Nederland is onderwerp van onderzoek, maar wordt op 10-15 procent geschat. In de psychiatrie zijn kinderen en volwassenen met een LVB echter sterk oververtegenwoordigd, waardoor het van belang is voor alle psychiaters om op de hoogte te zijn van de regels van de kunst van farmacotherapie voor deze doelgroep.

Gelukkig is farmacotherapie bij LVB in grote lijnen niet verschillende van de reguliere farmacotherapie, maar er zijn een aantal dingen om goed rekening mee te houden. Dat begint al bij de diagnostiek: door diagnostic overshadowing en andere presentatie is een diagnose missen of onjuist stellen zo gebeurd. Maar ook de keuze voor medicatie kan anders zijn: ADHD medicatie werkt bijvoorbeeld maar bij 40% in plaats van 80% van de gevallen. Druppeldoseringen worden soms veel te hoog ingenomen en de mogelijkheid van baxters over het  hoofd gezien.

Voor kinderen geldt dat vaak een appel wordt gedaan om medicatie om beperkte affectieve beschikbaarheid of pedagogische onmacht op te lossen. Hoe navigeert de psychiater zich een weg langs de mogelijke pitfalls, verwarring en onbegrip? Op 15 mei bespreekt psychiater Wouter Groen (Handboek Psychiatrie en LVB, Academische Werkplaats Kajak, Handreiking farmacotherapie bij LVB) het onderwerp Farmacotherapie bij LVB aan de hand van enkele casus.

Net als bij andere afleveringen van Meet the Expert is het ook dit keer mogelijk om vooraf uw vragen in te sturen naar evenementen@prelum.nl.

De sprekers

Kinder- en jeugdpsychiater